Da li je gledanje filmova online legalno?


Da li je zabranjeno gledanje online filmova u Nemačkoj? Kolike su kazne i ima li razlike između sajtova? To su neka od najčešćih pitanja koja se mogu videti po raznim portalima i Fb grupama vezanih za dijasporu.

.

Da li je zabranjeno gledanje online filmova u Nemačkoj? Kolike su kazne i ima li razlike između sajtova? To su neka od najčešćih pitanja koja se mogu videti po raznim portalima i Fb grupama vezanih za dijasporu.


Odlučio sam malo da se pozabavim ovim pitanjem i objasnim činjenice kao i praktičnu primenu vezanu za gledanje online filmova.

Prvo i osnovno da li je gledanje filmova online krivično delo, teoretski da. Bilo da gledate film preko sajtova kao gledalica, filmovizija i sličnih streaming sajtova ili preko aplikacija kao KODI i PopCorn oboje je krivično delo.

U praksi je to međutim mnogo drugačije. Da objasnimo prvo 2 osnovna tipa gledanja online filmova stream i torrent.

Streaming

Sajtovi kao Gledalica, Filmovizija i slični koriste sadržaj sa različitih servera za video reprodukciju i embeduju ga na svoj sajt stvarajuci time iluziju da se taj video nalazi kod njih. Primera radi uzmite da vi objavite video sa Youtube na Fejsbuku na svom profilu. Svi koji odu na vaš profil će da vide video tamo iako se u osnovu on nalazi na Youtube.

 

Streaming sajtovi to rade sa ogromnim brojem video servera. Sad tu se potežu legalna pitanja dozvoljeno ili ne gde jedna masa viče ilegalno, druga viče dozvoljeno ili siva zona. Međutim činjenica je da u 2 slučaja kada su vlasnici stream sajtova tuženi zbog sadržaja na sajtu (a ne poreza ili nečeg drugoga) oba puta su optužbe odbačene pošto embedovanje tehnički nije ilegalno.

 

Federalni sud u Americi: https://arstechnica.com/tech-policy/2012/08/mpaa-embedding-is-infringement-theory-rejected-by-court/

EU presuda: https://torrentfreak.com/embedding-copyright-infringement-eu-court-rules-141025/

Naravno NE PREPORUČUJEMO da se bavite ovim nego čisto da se pokaže da nije sve crno belo.

Kada gledate stream film sadržaj se skida kratkoročno u vasu RAM ili cache memoriju i to se smatra preuzimanjem filma na racunar, sto je kažnjivo (ukoliko vas uhvate) ali takvih slučajeva do sada koliko je poznato nije bilo. I sam sam pratio online filmove preko stream sajtova preko 2 godine u Nemačkoj bez problema.

Da li će se ovo promeniti u budućnosti ne znamo ali za sada iako zvanično zabranjen streaming je realtivno bezopasan.

KODI/PopCorn

Ove 2 aplikacije i slične njima su mnogo drugačije od streama, one funkcionišu po principu skidanja torrenta. Ukratko vi dok gledate preuzimate torrent file i istovremeno ga delite sa ostalim korisnicima po netu bilo da ste svesni ili ne.

Samom činjenicom da se koristi torrent fajl vrlo je realno što više skoro sigurno da na zapadu možete očekivati da vam stigne koverat sa novčanom kaznom na kućnu adresu. Vi direktno preuzimate i širite (upload) ilegalni sadržaj i to se tretira kao namerno narušavanje intelektualne svojine i distribucija.

 

U Nemačkoj je zadnjih godina uobičajna kazna 950e za ovakav prekršaj ali ukoliko vam se to desilo preporuka je da se kontaktira advokat pošto retko ko plaća punu kaznu i svaki puta se postiže nagodba za mnogo manju cifru. To je već postao rutinski proces za advokate koji se bave tim pitanjima.

Naravno najbolje ne koristiti uopšte navedene servise i izbeći svaku moguću kaznu pošto budimo realni ako živite na zapadu (pa čak i kod nas) da li je zaista toliko teško odvojiti 10-15e i uzeti Neflix i HBO?

HD rezolucija, instant učitavanje, ogroman izbor i potpuno legalno za 10-15e obe aplikacije je i više nego razumno.

Komentari